Stránky PROJECT 52 ... ROK 2015

Why Not? p.h.o.t.o.

Moje fotka
"What uses having a great depth of field, if there is not an adequate depth of feeling?" W. Eugene Smith

pondělí 22. října 2012

Portsmouth

Z Londýna naše cesta vedla směrem na jih... k moři. Před dvěma lety jsme cestovali po jižním pobřeží a Royal Naval Museum v Portsmouth nám učarovalo. Tenkrát jsme neměli dost času navštívit vnitřní expozice, ale tentokrát jsme si udělali dost času a vstupenky koupili přes net už v ČR... Prostě jsme jeli na jistotu :-)
Musím říct, že muzeum nezklamalo. Vlastně to byl jeden ohromný zážitek a zkazit nám ho nemohlo ani počasí. Lilo jako z konve celý den a fičel studený vítr.

Válečná loď Mary Rose byla postavena přes pěti sty lety a roku 1545 se během bitvy potopila i se všemi 400 muži na palubě... a tenhle kus provazu, který jsme drželi v ruce, je stále cítit dehtem.




HMS Victory byla uvedena do provozu roku 1778 a nyní stojí v celé své kráse právě tady. Můžete si ji projít od horní paluby až dolů do podpalubí. Nikdo vás nehoní, nikdo vám nezakazuje fotit nebo sahat na ty úžasné věci, které jsou uvnitř. A je to velký zážitek.





Admirál měl k dispozici hned dvě kajuty - velkou kancelář a jídelnu, kde hostil své důstojníky. Nejspíš by vás ta okázalost překvapila tak jako mě... Spousta prostoru, obrazy, porcelán,... 







Detail látky na kapitánově lůžku... Nejspíš jste taky nevěděli, že lůžka kapitána nebo vyšších důstojníků vypadají jako zavěšená dřevěná rakev s nebesy a v případě smrti na moři, byla jako rakev také použita... No s tím by se mi asi moc dobře neusínalo :-)


Zde byl admirál Nelson postřelen a na zranění ještě téhož dne zemřel.



Úplné dno lodi


Fotka hrozná, ale zajímavá :-) ... 
V tomto sudu byl po smrti admirál Nelson uložen a zalit brandy, aby vydržel dlouhou cestu do rodné Anglie, kde si přál být pohřben. Brandy byla tím nejkvalitnějším alkoholem na lodi a jeho ostatky opravdu zůstaly zachovány v dokonalém stavu.




"Hrací" automaty námořníků... aneb za deset pencí spousta legrace :-)





2 komentáře:

  1. Chodím se sem dívat pravidelně a musím říct, že Vaše fotky jsou pro mě jedním slovem dokonalé :) a doprovodný text je takovou třešničkou na dortu. Opravdu krásné, Verčo, těším se na další díla :)

    OdpovědětVymazat